websikehealthcheck

Ózonos klímatisztítás, utastér fertőtlenítés

Minden gépkocsi rendelkezik az utastér szellőztetésére szolgáló rendszerrel. Ez leegyszerűsítve a ventilátorból, a levegő elosztására, fűtésére, lehűtésére szolgáló alkatrészekből és a légcsatornákból áll. Természetes ez is egy bonyolult rendszer érzékeny alkatrészekkel és olyan elérhetetlen, zegzugos részekkel, ahol a szennyeződés és a baktériumok meg tudnak telepedni. Hogyan lehet mégis ezeket tisztítani?

Régen a kondenzvíz-kivezető nyíláson keresztül fújtuk be a tisztító habot. Ez a hab a fűtésházban kiterjeszkedve eljutott a legkritikusabb helyekre, majd a hab összesett és folyékony formában távozott a kifolyón. Ahogy fejlődtek az autók úgy lett bonyolultabb a fűtésház felépítése. Pl. az mk2 Focus estén a pollenszűrő már az utastérben volt, a szűrőt kivéve viszont a klíma hőcserélőt kiválóan be lehetett fújni az újabb, folyékony halmazállapotú klímatisztító anyaggal. 2024 van, természetesen a technika fejlődik, és már nem hozzáférhető a klíma hőcserélő, így újabb megoldás kell a klímarendszer fertőtlenítésére… Itt jön képbe a vegyszermentes, ózongázos eljárás. Az ózonos fertőtlenítésnek számos pozitív hatása van, így népszerű módszer a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók eltávolítására

Melyek az ózongázos klímatisztítás, utastér fertőtlenítés előnyei?

Mivel az ózon gáz légnemű, azon túl, hogy a szellőztető-rendszer minden elemét (fűtésház, ventilátorlapátok, levegőirányító zsaluk, légcsatornák) fertőtleníti, az utastér levegővel érintkező részein is képes elpusztítani a gombákat, baktériumokat és a kellemetlen szagokat okozó vegyületeket.

Hatékony fertőtlenítés: Az ózon erős oxidálószer, amely hatékonyan képes fertőtleníteni a levegőt. Sokféle mikroorganizmust képes elpusztítani, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat.

Nincsenek maradék melléktermékek: Egyes vegyi fertőtlenítőszerekkel ellentétben az ózon nem hagy káros melléktermékeket. Visszabomlik oxigénné, nem hagy kémiai maradványokat a levegőbe.

Széles spektrumú fertőtlenítés: Az ózon hatékony a kórokozók széles spektrumával szemben, így sokoldalúan használható levegőtisztításhoz és felületfertőtlenítéshez.

Gyors fertőtlenítés: Az ózon gyorsan semlegesíti a kórokozókat. Gyorsabb reakcióidővel rendelkezik néhány más fertőtlenítési módszerhez képest, így gyorsabban reagál a mikrobiális szennyeződésekre.

A szagok megszüntetése: Az ózon képes lebontani és semlegesíteni a kellemetlen szagú vegyületeket. Így hatékonyan eltávolítja a kellemetlen szagokat a levegőből, utastérből.

Környezetbarát: Az ózonos fertőtlenítés nem támaszkodik káros vegyszerek használatára, így környezetbarát. Nem járul hozzá olyan káros melléktermékek vagy maradványok képződéséhez, amelyek károsíthatják az ökoszisztémákat.

Csökkentett vegyszerhasználat: Az ózon használata csökkentheti a hagyományos vegyi fertőtlenítőszerek iránti igényt, hozzájárulva az alacsonyabb vegyszerfelhasználáshoz és minimálisra csökkentve az ilyen vegyszerek előállításával és ártalmatlanításával kapcsolatos lehetséges környezeti hatásokat.

Ez mind jó, de az ózon nagy koncentrációban mérgező, hogyan lehet mégis az utastérben alkalmazni?

Az ózongáz nagyon gyorsan lebomlik stabil oxigénre, tehát egy alapos szellőztetés után biztos, hogy az egészségügyi határértékek alá csökken az utastér ózon koncentrációja! A nemzetközi határtékekről itt találsz néhány adatot.

Az ESS Ford szervizben végzett ózonos klímatisztítás után végzett szellőztetés nyomán az utastér ózon koncentrációja biztosan a határérték alatt van! Mivel rendelkezünk ózonkoncentráció mérésre alkalmas műszerrel, ezt akár mérőműszerrel is tudjuk ellenőrizni. Természetesen ezt nem mérjük minden esetben, ugyanis a szolgáltatás módszerének kidolgozása során végzett mérések alapján tudjuk, hogy mennyi ideig kell szellőztetni. Gyakorlatilag a szellőztetés után nincs mérhető ózon az utastérben.

Az ózonos klímatisztítás után azonban néhány napig a kezelés nyomán szokatlan szag még lehet az utastérben, ez azonban természetes következmény és nem az ózon jelenlétére utal.

Honnan lehet beszerezni az ózon gázt?

Az ózon gázt ózongenerátornak nevezett berendezéssel lehet előállítani a légkör oxigénjét felhasználva.

A működés röviden:

Oxigénforrás: A kereskedelmi forgalomban lévő ózongenerátorok általában a környezeti levegőt használják oxigénforrásként.

Korona-kisülés: Az ózonképző folyamat szíve a koronakisülés. Ez magában foglalja egy nagyfeszültségű elektromos mező létrehozását vagy kisülést egy résen, amely ionizálja és energiával tölti fel a levegőben lévő oxigénmolekulákat.

Az oxigén ionizálása: Amikor az oxigénmolekulák (O2) áthaladnak a koronakisülési mezőn, ionizálódnak és egyedi oxigénatomokra bomlanak.

Ózonképződés: Ezek az egyedi oxigénatomok azután más oxigénmolekulákkal (O2) egyesülve ózont (O3) képeznek. A kémiai reakció lényegében a következő: 2O2 → 2O + O2 → O3.

 

Így néz ki az ózongenerátor
Egy 20x sebességre gyorsított videó arról, hogy az utastérben miként alakul az ózon koncentrációja a kezelés során. A műszer ppm-ben mér, 2,5 ppm ózon már elegendő a baktériumok és szagok semlegesítéséhez! (YouTube link), ha mobilon nem jól jelenne meg a videó

Mennyi ideig tart a kezelés? Mik a feltételei?

Az ózongenerátor az utastér oxigénjéből generál ózont. A készüléknek 15 percig kell működnie egy átlagos utastérben, hogy a keletkezett ózon gáz kifejthesse fertőtlenítő hatását. A kezelést követően, az időjárási körülményektől függően 10-20 perc szükséges a szellőztetésre. Tehát összesen kb. 35 percet vesz igénybe a klímarendszer és az utastér ózonos fertőtlenítése.

Különleges feltétele az eljárásnak nincs. El tudjuk végezni a normál szervizlátogatás (pl. éves karbantartás, olajcsere) vagy javítás után. Természetesen arra is van lehetőség, hogy kizárólag az ózonos klímatisztítás miatt keressed fel a szervizünket.

Kérek időpontot szervizre vagy klímatisztításra