websikehealthcheck

Részecskeszűrő

A Ford Focus és C-MAX modellek dízel részecskeszűrője (DPF)

Mire jó, miért van rá szükség?

Az egyre szigorodó károsanyag kibocsátási normák teljesítéséhez az 1,6 TDCi motor 110LE-s változata esetén vált először szükségessé a részecskeszűrő alkalmazása. Magyarországon 2006. január 1-től volt kötelező az 1,6 TDCi 110LE motor Euro 4 besorolású változatának forgalomba helyezése, így hazai eladás esetén – kevés kivételtől eltekintve – ettől a dátumtól kezdődően csak részecskeszűrős változattal lehet találkozni.
Kivételt képez a 90 LE-s változat, mely DPF nélkül is teljesíti az Euro 4 követelményeit. Pontosan ezért volt kedvelt a flottakezelők között ez a változat, mert jelentősen kisebb anyagi terhet jelent a DPF nélküli gépkocsi üzemeltetése a 110LE-s változattal szemben. A költségekről majd későb…

A részecskeszűrő működése

A részecskeszűrő a dízelmotor működése során keletkező koromrészecskéket tárolja, így az nem jut ki látható fekete felhőként a környezetbe. Azonban a kormot csak meghatározott mértékig tudja gyűjteni/tárolni, 4-700 km megtétele után a szűrőben összegyűlt kormot el kell tüntetni a szűrőből, különben elzárja a kipufogógáz útját és a motor teljesítménye lecsökken.
Mikor a felgyülemlett korom mennyisége elér egy meghatározott értéket, akkor a motorvezérlés a befecskendezés módjának (több részletben befecskendezett tüzelőanyag) és a motor által beszívott levegő útvonalának megváltoztatásával elkezdi a felgyülemlett korom elégetését, azaz a részecskeszűrő regenerációját. Ez a folyamat szinte észre sem vehető menet közben, legtöbben csak azt veszik észre, hogy bizonyos esetekben a hűtőventilátor látszólag ok nélkül üzemel, mikor a gépkocsit leállítják vagy megállnak vele.

A Ford Focus és C-MAX modelleken alkalmazott megoldások

Kb. 2008-ig, a PowerShift duplakuplungos váltó megjelenéséig csak a DPF azon változatát alkalmazták, melynek a karbantartás-előírása a következő :
  • 60.000 km: adalék feltöltés
  • 120.000 km: adalék feltöltés, a részecskeszűrő cseréje
Az adalék egy külön tartályban van a tüzelőanyag-tartály mellett, és minden tankolás után a rendszer meghatározza a betöltött tüzelőanyag mennyiségét, kiszámítja a szükséges adalék mennyiségét és ezt az adagot hozzákeveri a gázolajhoz. A motor működése közben keletkező koromban az adalék égésterméke is megtalálható, mely összetétele révén csökkenti a korom égési határhőmérsékletét, így elegendő kisebb hőt létrehozni a regeneráció során.
A feltöltés periódusa úgy van meghatározva, hogy az adalék mennyisége ezen idő alatt nem csökken le arra a szintre, melyet már a rendszer kritikusnak ítél meg és a MIL lámpa felkapcsolásval valamint az „Engine systems fault” hibaüzenet kíséretében megrémiszti a vezetőt és szervizlátogatásra ösztönzi.
A részecskeszűrő csereperiódusa szintén úgy lett meghatározva, hogy a motor normál működése esetén az ügyfelet nem éri kellemetlen teljesítmény-csökkenés, és így bosszúság sem. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy kb. 140-160.000 km is megtehető a részecskeszűrő cseréje előtt. Ez természetesen nagyban függ az üzemeltetési körülményektől, azaz gyakori normál tempós autópályás használat esetén hosszabb, városi araszolás esetén rövidebb élettartamra kell számítani.
A fenti rendszert váltja a továbbfejlesztett, bevonattal ellátott részecskeszűrő (cDPF). Ez a rendszer már nem igényel adalékot a korom elégetéséhez, ugyanis az adalék feladatát átvette a részecskeszűrő belsejében, a kerámia szerkezeten alkalmazott nemesfém bevonat. További előnyös tulajdonsága, hogy nem kell cserélni, a motor normál működése esetén élettartama kb. 300.000 km. Az összes Euro 5 besorolású motor esetén ilyen részecskeszűrőt alkalmaznak.

Hasznos tanácsok, tapasztalatok

A gyakori rövid utak megtétele vagy túlnyomóan városi használat során sokkal több korom keletkezik, mint városon kívüli folyamatos haladás során, továbbá a regeneráció is nehezebben zajlik le változatos üzemi feltételek mellett.
A nagyobb sebesség eléréséhez szükséges teljesítmény miatt kialakuló magasabb kipufogógáz-hőmérséklet jótékonyan befolyásolja a részecskeszűrőt. Amennyiben lehetőség van rá, kb. 4-600 km megtétele után 15-20 perc egyenletes, legalább 80-100 km/h sebességű haladással tud a vezető segíteni a motorvezérlésnek a részecskeszűrő regenerációjában. Természetesen ez nem előírás, különben valamilyen formában a gépkocsi rendszere figyelmeztetné a vezetőt a fentiek szükségességére, csupán egy lehetőség a részecskeszűrő minél hatásosabb tisztulására.
Ha a részecskeszűrőben a visszamaradó hamu mennyisége eléri a kritikus szintet (műszaki hiba miatt vagy az előírt időpontban nem cserélik ki a szűrőt), akkor a motorvezérlés vészüzemi működésbe lép, felkapcsolja a MIL lámpát (motor szimbólum a kombinált műszerben). Legkésőbb ekkor el kell látogatni egy szervizbe, ahol kiolvassák a hibakódot és megállapítják, hogy a szűrő telítődött, az cserélni kell.
A csere költsége 2012. januárban kb. 300.000.- Ft. Ezt nem sokan számoják bele az üzemeltetési költségekbe és nem rakják előre el a szükséges összeget, így ez elég kellemetlen hír számukra. Van azonban egy gazdaságosabb lehetőség.
Egyre több cég kínálja a részecskeszűrő tisztítás szolgáltatást, mikor különféle technológiával a részecskeszűrőből eltávolítják a hamut, így az újra üzemképes. Mi ilyet nem végzünk, de az Interneten bőven található erre szakosodott vállalkozás. A tisztítás után a motorvezérlésben a részecskeszűrővel kapcsolatos tanult értéket alaphelyzetbe kell állítani, ez mi is el tudjuk végezni, ahogyan az adalék feltöltését is, mivel az elkerülhetetlen a zavartalan működéshez.
Összefoglalásul elmondható, hogy a részecskeszűrő a gépkocsi által kibocsátott látható szennyezés elleni hatékony eszköz, azonban ennek ára van. Aki ilyen gépkocsit használtan vásárol, annak számolnia kell a részecskeszűrővel kapcsolatos kiadásokra Euro 4 besorolású motor esetén, különben szeretett autója egy csapásra gyűlölt ellenséggé válhat a nem kalkulált kiadások miatt…
Amennyiben további kérdés merül fel a témával kapcsolatban, akkor írj nekünk.