websikehealthcheck

Légzsák kikapcsoló

Utasoldali légzsák kikapcsolása Ford modellekben

Mire jó, miért van rá szükség?

Kettő okból szokták megfontolni az utasoldali légzsák kikapcsolásának beépítését az ügyfelek:

  1. többnyire a vezető egyedül utazik, és egy esetleges ütközés során szeretné megspórolni a jobb oldali légzsák és kapcsolódó alkatrészek (műszerfal, szélvédő) cseréjének költségét. Azonban ez a ritkább eset.
  2. gyakrabban keresnek meg kisgyermekes szülők, hogy szeretnék az újszülöttet vagy pici babát a jobb oldalra elhelyezni bébihordóban, mely a menetiránynak háttal helyezhető csak el. Minden ilyen hordozón, és a gépkocsiban is van figyelmeztető matrica, hogy csak akkor helyezhető a menetiránynak háttal elhelyezett gyermekülés/hordozó a jobb oldali első ülésre, ha a légzsák ki van kapcsolva. A Ford modellek esetén ezt csak utólag lehet beépíteni. Miért?

Az utasolali légzsák kikapcsolásának működése

Márkától függetlenül, a légzsák kikapcsolását csak úgy lehet megvalósítani, ha a légzsák vezérlőegységnek erről az igényről jelet adnak. Ezt meg lehet tenni egy kapcsolóval, melyet pl. a gyújtáskulccsal lehet elfordítani, vagy menüből. A lényeg az, hogy fizikailag a légzsák a helyén marad, csupán szólunk a vezérlőegységnek, hogy amennyiben úgy ítéli meg, hogy légzsákot kell aktiválnia, akkor az utas oldalán ezt ne tegye meg.
A légzsák kikapcsolt állapotáról egy figyelmeztető lámpa tájékoztatja a vezetőt, melyet modelltől függően különböző helyre kell beszerelni a légzsák kikapcsoló készlet beszerelése során. A beszerelést kiegészíti egy programozási művelet is, mikor a légzsák vezérlőegységet felprogramozzák úgy, hogy figyelembe vegye a kapcsolót és működtesse a kikapcsolt légzsákra figyelmeztető jelzőfényt.

Miért nem javasolt mégsem a gyermeket a jobb oldali első helyen utaztatni?

A Ford sem, és én sem javaslom azonban azt, hogy a menetiránynak háttal elhelyezett gyermekülést tegyenek a jobb oldali első ülésre. A hozzám forduló ügyfeleknek már a telefonon folytatott beszélgetéskor elmondom, hogy ugyan ők a kapcsolóval adnak jelet a légzsák vezérlőegységnek, hogy az ne aktiválja a légzsákot, azonban műszaki hiba esetén (melyre nagyon kicsi az esély) a kinyíló légzsák kérdés nélkül fogja katapultálni a gyeremeket a hátsó ablakon… Minden autó esetén, ott is, ahol gyárilag szerelik be a kapcsolót, ott is, ahol utólag! Úgy szoktuk befejezni a beszélgetést, hogy megbeszélik, és ha aktuális, akkor keresnek. Általában emiatt nem keresnek…

Mely modellekben lehetséges a légzsák kikapcsolása

  • Fiesta 2002-
  • Fusion
  • Focus 2004-
  • C-MAX 2003-
  • Mondeo, S-MAX, Galaxy 2006-
Amennyiben további kérdés merül fel a témával kapcsolatban, akkor írj nekünk.