websikehealthcheck

Ford Focus karbantartása, meghibásodásai

Mire számíthat egy Ford Focus tulajdonos?

A Ford Focus modellek karbantartási követelményei, jellemző meghibásodásai

Ha használt Ford Focus vásárlásán gondolkodsz, vagy már meg is vetted, mindenképp jól döntöttél! Megbízható, biztonságos modell, melyet élmény vezetni. Igényi, de meg is hálálja a karbantartást és sokáig szolgál téged. Nyilván, mint minden összetett rendszernek, az autónak is megvannak a rendszeres szervizelési követelményei és jellemző meghibásodásai.

A karbantartás („olajcsere”) a gyártó által megadott szerviz-intervallumok szerint kell, hogy megtörténjen. Ettől jó irányba el lehet, vagy bizonyos esetekben el kell térni, azaz gyakrabban cserélni bizonyos alkatrészeket, anyagokat. Ez a kiszámítható működés előfeltétele. Természetesen meghibásodás vagy kopás a gondos karbantartás ellenére is bekövetkezik.

Ezek egy része külső körülmény miatt következik be, mint például a futómű-alkatrészek elhasználódása, más részük üzemszerűen kopik/elhasználódik, mint a féktárcsák és fékbetétek, de a motorolaj is elhasználódik a motor működése során.

Vannak olyan, ésszerűen gondolkodva soha el nem romló alkatrészek is, melyekről a napi tapasztalat alapján tudjuk, hogy előbb-utóbb el fognak romlani. Ilyen például bizonyos változatok esetén a motort levegővel ellátó cső, főtengely szíjtárcsa, stb.

A cikk további részében először az általunk javasolt karbantartási feladatokat ismertetem, a folytatásban pedig a több éves Ford Focus szervizelési tapasztalatok alapján a várható meghibásodásokat részletezem.

Első lépésben a 2004-től 2011-ig gyártott, második generációs Ford Focus jellemzőiről lesz szó. A későbbiekben a korábbi, első generációs és későbbi, harmadik generációs Ford Focus is terítékre kerül. A cikk blogposztja alatt pedig hozzá is lehet szólni az eddig megjelentekhez!

Az alábbi táblázat azt mutatja mi az, amit mindenképp el kell végezni ahhoz, hogy egy megbízható Ford Focus-szal rendelkezz:

Ford_Focus_Szerviz_benzinmotor_intervallum

Ford Focus benzines változatainak minimális karbantartási követelméyei

 

Ford Focus 2004-2011 dízelmotors változatok ajánlott karbantartási periódusa

*=  javaslat,  a gyári előírás ettől kissé eltér az 1,6 TDCi motor kárára. A levegőszűrő gyári előírású csereperiódusa 60ekm/3év.

** = szennyeződésnek jobban kitett szíj, korábbi csere állapot alapján indokolt lehet.